Kikärtsbröd!
Här kommer ett av mina allra bästa bröd!
Fast jag brukar platta ut hela degen på en långpanna. Smidigt och väldigt gott!! Surdegsbrödet igår blev ingen hit så jag passade på att slänga ihop ett favoritbröd nu istället. Klart till mellis. Snabba jäsningstider. I like!!
Kikärtsbröd:
12 bullar
1 burk kikärtor, bönor eller linser ( ca 400 gram)
4 1/2 dl vatten
1 pkt jäst
3 tsk salt
1/2 dl kallpressad rapsolja
1 msk mörk sirap
5 dl rågsikt
4 dl vetemjöl
4 dl vetemjöl special
Gör så här:
1.Häll av & skölj kikärter ( eller bönor eller linser).Mixa dem med 2 dl vatten i en matberedare eller med hjälp av stavmixer.Späd med resten av vattnet.
2.Smula jästen i en bunke , häll över vätskan och rör tills jästen löser sig.
3.Tillsätt salt,olja,sirap, rågsikt och 4 dl av vetemjölet.Arbeta in resten av mjölet efter hand med en trägaffel tills degen släpper bunkens kanter.Låt jäsa övertäck i 30 min.
4.Knåda degen lätt på mjölat bakbord.Forma 12 bullar.Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 min.Sätt ugnen på 225 grader.
5.Grädda bullarna mitt i ugnen i 20 min.